Appelation d’origine contrôlée

Banyuls


 

De regio Banyuls is een prachtig gebied vol hellingen en terrassen, vlak bij de Spaanse grens, waar de Pyrénéen overgaan in de Middellandse Zee. Het gebied strekt zich uit over meer dan 6000 hectare, door leistenen muurtjes afgeboord. De Agulles, het pijpleidingsysteem houdt de erosie van de grond tegen. De arme en steile leisteen en de Tramontane, de strakke, droge en koude noorderwind die het gebied teistert, verplichten de wijnboeren om hun beroemde Vin Doux Naturel grotendeels manueel te maken. De wijngaarden worden met paard en kar bewerkt aangezien ze zo moeilijk bereikbaar zijn. De wijnen worden gemaakt door wijnalcohol toe te voegen aan het gistende druivensap. Zo behouden ze de natuurlijke zoetheid van de druif. Banyuls is geen gekookte wijn of likeurwijn, maar een Vin Doux Naturel, een natuurlijke zoete wijn dus.

Banyuls_sfeerbeeld1.png

 

Cave L’Etoile


 

Cave l'Etoile is een coöperatieve die is opgericht in 1921 met als doelstelling de wijn rechtstreeks aan particulieren te verkopen. Nu wordt Cave L’Etoile geleid door Jean-Pierre Centène, een gepassioneerd wijnbouwer die leeft voor zijn vak en voor het plezier van zijn klanten. De natuurlijk zoete wijnen worden volledig manueel gemaakt. Er zijn drie Appellations d’Origine Contrôlée : Collioure, Banyuls en Banyuls Grand Cru. Cave l’Etoile bezit een terras waar bepaalde soorten Banyuls in glazen vaten worden blootgesteld aan de zon, zo krijgen zij een speciale kleur en een bijzonder boeket.

 
Banyuls Cave L'Etoile.png
 
 

Wijnen

Overzicht wijnen Cave L’Etoile

 

Cave de l’Abbé Rous 


 

Cave de l’Abbé Rous is gelegen in Banyuls-sur-Mer. Deze coöperatieve verkoopt een mooi assortiment van Collioure en Banyuls wijnen. De abt Rous ligt aan de oorsprong van de naam van de coöperatieve. Hij verkocht Banyuls wijnen om de bouw van zijn kerk te financieren. Ongeveer 750 kleine wijnbouwers zijn bij Cave de l’Abbé Rous aangesloten. Ze hebben de handen in mekaar geslagen om het resultaat van de 1150 hectare wijnbouwgrond organisatorisch te stroomlijnen. Door de optimale beheersing van de rijping van de Banyuls en de Banyuls Grand Cru wijnen slaagt de coöperatieve erin om een rijk assortiment aan te bieden. 

 
Banyuls_Cave Abbe Rous.jpg
 
 

Wijnen

Overzicht wijnen Cave de l’Abbé Rous 

 

La Rectorie


 

Domaine La Rectorie ligt in Banyuls-sur-Mer, in de Roussillon (Pyrénées-Orientales). Het domein is al vele jaren generaties in handen van de familie Parcé. Vandaag wordt het gerund door Thierry en zijn zoon Emmanuel. De naam van het domein verwijst naar de romaanse kapel van de Rectorie in Banyuls-sur-Mer, destijds de lievelingsplek van Léon Parcé.

Domaine de la Rectorie telt een dertigtal percelen op diverse hoogtes. Ze maken deel uit van de extreme terroir banyulenc, waar de wijngaarden over de Middellandse Zee hangen op bijzonder stijle hellingen. De bodem is arm, bedekt met leisteen op een dun laagje zandleem die op de rotsen rust. Hier wordt vooral grenache geteeld, maar ook carignan en mourvèdre.

 
Banyuls_Rectorie_Entrée magasin.jpeg
Banyuls_Rectorie_manuele_pluk_2.jpeg
 
 

Wijnen

Overzicht wijnen La Rectorie